Как да създадем инсталационна медия за Windows 10

В момента няма възможност за изтегляне на официалните ISO файлове за Windows 10. Microsoft обаче предоставя възможност както за надграждане, така и за инсталиране на друг компютър чрез инструмент, който не е част от системата за актуализации. Инструментът за създаване на инсталационна медия има 32 и 64 битов вариант. Той дава възможност за запис върху DVD диск, подготовка на външна преносима памет, както и създаване на ИСО файл. Повече информация за инструмента и изискванията за работа можете да прочетете на официалната страница на инструмента.
Предоставям на разположение и директни връзки към инструмента:

изтегляне на 32 битовата версия

изтегляне на 64 битовата версия

Инструкциите ще ползват английския интерфейс, тъй като засега няма български превод.

След отваряне на инструмента първата възможност за избор е между надграждане на операционната система на този компютър (Upgrade this PC) и създаване на инсталационна медия за друг компютър (Create installation media for another PC). Първата опция ще бъде демонстрирана в аудио презентация.

След избора на втората опция натискаме върху бутона Next , за да продължим.

В първото поле имаме възможност да изберем езика на операционната система. Горд съм, че още при излизането на тази и предишните версии на софтуера съществува превод на български като една от трийсет и седемте езикови опции. Не съществува възможност за създаване инсталационна медия. Изборът на български обаче не е добър вариант за инсталиране без зрение, тъй като няма поддръжка на български в разказвача при последния етап на инсталацията.

В следващото поле се избира вариантът на операционната система: home за дома), home N (за дома без вграден медиен плейър), home single language (за дома едноезичен), pro (професионален), pro N (професионален без вграден медиен плейър).

В третото поле се избира архитектурата: 32 бита, 64бита или комбинация от двете архитектури.

Продължавам напред с активиране на бутона Next .

В първото поле на следващия етап се избира между DVD , USB flash drive и ISO file. Моят избор е създаване на ISO file и отново бутона Next.

Отваря се стандартен диалог, в който се задава име и място за съхранение на файла. След активиране на бутона Save започва изтеглянето на необходимата информация от интернет. След това информацията преминава през верификация и създаване на зададения файл.

Последната стъпка е активирането на бутон Finish.

Процесът може да има различна продължителност в зависимост от интернет връзката, натовареността на отдалечените сървъри, както и от бързодействието на компютъра. При мен той отне около20 минути.

Честито, вече имате възможност за инсталиране на Windows 10 където пожелаете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.